Cendawan akan membesar mengikut bekas yang digunakan
Cendawan Mekah
Cara Membuat Teh Kombucha.
1) Sediakan barang keperluan, alatan dan bekas seperti :-
a) Botol kaca/balang kaca/seramik
b) Senduk pengacau plastik
c) Kain untuk menutup bekas
d) Getah gelang
e) teh uncang
f) gula
g) Air yg ditapis / air mineral
**KESEMUA ALATAN HENDAK DIPASTIKAN TAHAP KEBERSIHAN YANG TINGGI.
2) Siapkan air teh ‘O’ lebih manis dan dibiarkan hingga sejuk sendiri.
Kadar campuran unt Teh O : 2 liter air Mineral @ Tanpa Klorin + 250gram gula Perang + 2uncang teh Hijau.
3) Masukkan 10% air benih (jika benih yang baru dibeli – tuang keseluruhannya) ke dalam bekas yang disediakan (Botol kaca) dan masukan benih serta air teh ‘o’ lebih manis tersebut.
4) Tutup permukaan bekas menggunakan kain dan ikat dengan getah.
5) Biarkan selama 7-14 hari ditempat yang selamat tanpa diganggu.
6) Apabila kelihatan dipermukaan seperti satu lapisan sudah terbentuk, bermakna proses rendaman telah berjaya.
7) Angkat benih tersebut dan diasingkan ke dalam bekas yang lain bersama 10% airnya.
8) Air yang tinggal hendaklah ditapis dan sedia untuk diminum atau disimpan di dalam peti sejuk.
9) Ulang proses di atas untuk penyediaan seterusnya.
Green tea
Kopi dan teh
Berlapis-lapis
P/S : Nak air Teh kombucha? Saya ada jual. Nak benih SCOBY? Saya bagi percuma.